Democratia sau triumful ignorantei

Triumful ignorantei are 4 izvoare (Roger Bacon, Open Majus – Lucrarea Mareata) – adaptat

  1. Apelul la autoritati nepotrivite (azi: nu ne mai facem singuri dreptate si in schimb apelam la mecanisme care nu au legatura cu dreptatea ci numai cu legalitatea: justitie “independenta”, Curte Constitutionala etc.).
  2. Influenta paguboasa a traditiilor nocive (azi: acceptarea docila a inevitabilitatii nedreptatii vietii, ca o caracteristica imanenta a acesteia in locul atitudinii active de “indreptare” a acesteia. Printre cele mai malefice traditii pe cere societatea le ocroteste cu inversunare se afla obiceiul mostenirii materiale si, mai nou, monopolul privat al emiterii si administrarii mijloacelor de plata-banii).
  3. Parerile maselor ignorante(azi: cel mai bun exemplu sunt concursurile periodice de popularitate numite “alegeri”.).
  4. O aparenta de intelepciune ce mascheaza de fapt ignoranta (azi: credinta pseudoreligioasa ca mecanismul pietei “libere” ar produce concurenta si performanta care ar fi in beneficiul “consumatorilor”; credinta pseudoreligioasa ca inlocuirea “pietei” cu “gandirea” – planificarea ar fi dezastruoasa pentru economie; credinta pseudoreligioasa ca cei mai rai oameni, actionand nestingheriti pentru satisfacerea intereselor lor personale vor produce bunastare generalizata etc.).

“Cel mai periculos inamic al adevarului si al libertatii salasluieste printre noi: “majoritatea” – da, blestemata majoritate liberala – asta este!” Henrik Ibsen, “Un dusman al poporului”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.