Noaptea mintii sau Meritocratia Primo Laurentiu Marca Inregistrata “Meritocratia”-PLM :-) 3

Rezumat: Episodul asta este cel mai important. El ne va invata cum sa ne ferim de cei care, sub masca Meritocratiei, vor apara Privilegiul (lupii in blana de oaie).

Cum sa recunosti un ANTI-Meritocrat?

Meritocratia si Anti-Meritocratia

“”Conceptul de succes ma face sa iau in discutie asa-zisa meritocratie si implicatiile ei. Ni se spune ca institutiile si societatile meritocratice sunt echitabile. Lasand de o parte faptul ca nici un sistem, al nostru inclusiv, nu este in realitate meritocratic in intregime, meritocratia poate sa se dovedeasca a fi mai echitabila si mai eficienta decat unele alternative. Dar echitabila in sens absolut?! Gandeste-te numai la faptul ca meritocratia este un sistem in care oamenii care sunt cei mai norocosi din punct de vedere al sanatatii si al inzestrarii genetice; cei mai norocosi in ceea ce priveste ajutorul dat de catre familie atat ca sustinere cat si financiar; cei mai norocosi in ceea ce priveste educatia si slujbele la care au avut acces; cei mai norocosi in inca multe alte feluri dificil de concretizat, cum ar fi reteaua de cunostinte – acestia sunt cei care culeg recompensele cele mai mari. Singura posibilitate ca un sistem care se declara a fi meritocratic sa poata trece proba echitatii este ca cei care sunt cei mai norocosi in toate capitolele enumerate sa aiba in acelasi timp si datoria de a munci din greu, sa contribuie la imbunatatirea vietii, sa isi imparta norocul lor cu ceilalti. Asa cum spune Evanghelia lui Luca – si sunt sigur ca rabinul meu ma va ierta ca citez din Noul Testament pentru o cauza nobila):’De la oricine caruia i s-a dat mult, mult i se va cere si de la cel caruia mult i s-a incredintat, si mai mult i se va pretinde’ Luca 12:48.”-Ben Bernanke

Exista DOUA feluri OPUSE de a intelege meritocratia. Una este de dreapta si bazata pe libertate negativa si alta este de stanga si bazata pe libertatea pozitiva.

In versiunea de DREAPTA, copiilor nascuti in familiile Elitei li se pun la dispozitie cele mai valoroase lucruri la care banul poate oferi acces. Cel mai important, li se ofera cea mai buna -in realitate – educatie la cele mai bune scoli, colegii si facultati. In mod firesc, acesti copii obtin calificari extrem de inalte si incep sa isi spuna “cei mai buni”, cei mai merituosi. Pana la urma, poseda certificate care sa ateste acest lucru.

Prin prisma celor de STANGA, aceasta situatie nu contine nici macar o urma de meritocratie ci este expresia unui sistem de privilegiu flagrant ANTI-MERITOCRATIC. Daca pui la dispozitia unui mic grup coplesitoare resurse si avantaje, in mod automat ii vor intrece pe toti ceilalti, exact in acelasi fel in care daca cineva incepe o intrecere de alergare de 100m pornind de la doar cinci metri de linia de sosire va castiga cu siguranta, chiar daca la linia de start este prezent si detinatorul recordului mondial la aceasta proba.

Din aceasta perspectiva, aprecierea celui mai merituos se poate face NUMAI DACA toata lumea pleaca DE LA ACEEASI LINIE DE START. Altfel, conceptul de “merit” devine lipsit de sens.

O meritocratie nu poate exista intr-un sistem masluit in vreun (orice) fel. In mod evident si clar, folosirea averilor pentru a asigura avantaje coplesitoare si pentru a truca “cursa vietii” in beneficiul celor privilegiati este EXACT OPUSUL MERITOCRATIEI. Este numai vechea si batrana plutocratie – conducerea de catre cei bogati, Elita privilegiata, Vechea Ordine Mondiala. Ca intotdeauna, ca sa isi JUSTIFICE averea, puterea si statusul, elita plutocrata incearca sa isi aplice – prin deformarea si rastalmacirea acestora – concepte care NU AU NICI O URMA DE LEGATURA cu ei. Ei afirma, “Noi suntem in varf pentru ca suntem cei mai buni”. Ei nu spun niciodata “Noi suntem in varf pentru ca am masluit sistemul ca sa produca inevitabil acest rezultat”.

O meritocratie este aceea in care FIECARUIA i se da o sansa egala de a merge la Harvard sau la o universitate echivalenta, in care FIECARE are acces la cea mai buna educatie, la cea mai buna ingrijire medicala, la cel mai bun mediu de viata si asa mai departe. Acest lucru IMPUNE interventia masiva a Statului pentru a elibera oamenii si pentru a le permite sa ajunga atat de sus cat poate fiecare (libertate pozitiva) si, in acelasi timp, IMPUNE distrugerea actualei Elite privilegiate (prin intermediul taxei de mostenire de 100%).

“Meritocratii” de dreapta doresc 0% taxa de mostenire si dreptul absolut de a truca cursa vietii dupa bunul lor plac, fara ca Statul sa aiba dreptul sa intervina. Invartirea rotii istoriei a facut ca, din nou, plutocratia anarho-capitalista libertariana sa isi ridice capul si sa reincerce impunerea unei elite Rand-iene care sa domneasca asupra Lumii pentru eternitate, intr-o lume in care Statul si Guvernul sunt abolite, in care totul este condus de catre pietele “libere” (adica pietele trucate de catre bogati ca sa fie intotdeauna in favoarea lor).

DE FIECARE DATA cand auzi ca cineva mentioneaza conceptul de meritocratie, acorda intreaga atentie pentru a fi convins daca este vorba despre meritocratie de stanga sau de dreapta. “Meritocratia” de dreapta este pur si simplu vechiul si batranul sistem de PRIVILEGIU REBOTEZAT. Este, in realitate OPUSUL meritocratiei si nici un adevarat meritocrat nu il poate inghiti. Orice sistem “meritocratic” care nu sustine crearea de sanse egale REALE prin taxa de mostenire de 100% – glontul de argint pentru familiile dinastice – nu este catusi de putin meritocratic.

Toti adevaratii meritocrati sunt de acord asupra unui lucru: merituos este cineva care rezulta dintr-o competitie cinstita cu toti, NU cineva care castiga un meci care a fost trucat in favoarea lui de la inceput intrucat respectivul apartine unei elite privilegiate care a primit un tratament IMENS mai bun decat toti ceilalti, si care nu este in realitate in competitie cinstita cu toti ceilalti – ci numai cu grupul lui de privilegiati.

Elita bogata intotdeauna a deturnat sensul limbajului adversarilor lor pentru a-l putea utiliza in interesul propriu, pentru a-si justifica elitismul si privilegiul. Acestia sunt CEI MAI PUTIN meritocratici oameni imaginabili. Ei nu ar fi ajuns nimic fara parintii lor bogati si fara uriasele averi pe care le-au primit ca mostenire.” Mike Hockney

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.