Reforma in justitie – legile justitiei – situatie de dezastru

In prezent numarul imens de dosare aflate pe rol constituie o Situatie de Dezastru (controlat) in Justitie.

Asa cum prioritizarea cazurilor este esentiala in Medicina Dezastrelor si nu inrautateste ci, dimpotriva, imbunatateste situatia ranitilor – tot asa prioritizarea dosarelor nu lezeaza ci, dimpotriva, imbunatateste infaptuirea justitiei.

Criteriul care trebuie sa prioritizeze judecata este acelasi criteriu care prioritizeaza si tratamentul: gravitatea cazului.

In cazul dezastrelor, este incorect ca un pacient cu o leziune usoara sa fie tratat inaintea unuia cu o leziune care ii pune in pericol viata. In infaptuirea dreptatii este incorect ca un caz minor (adevarat ca important pentru cei implicati) sa fie judecat inaintea unui caz cu implicatii mult mai grave (pentru cei implicati sau pentru multi altii).

In concluzie, atata vreme cat se va mentine situatia de dezastru – ani de zile necesari pana la infaptuirea justitiei – este rational ca intaietate sa aiba cazurile grave (grave prin actiuni, prejudiciu sau consecinte). Astfel, daca este sa ramana cazuri nejudecate -eventual sa ajunga la prescriere –  mai bine ca acestea sa fie furturile de gaini si de fier vechi decat cazurile de omor, tradare, subminarea economiei, ilicit etc, etc.

In practica, orice proces trebuie amanat daca pe rol se iveste o situatie mai grava, pana va deveni acesta cel mai grav de pe lista. Nu este important ca gravitatea sa fie apreciata la leu, justitia va fi servita si daca aproximatia se va face la milion sau suta de mii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.