Reforma in medicina

Teza: asigurarea continuitatii actului medical
Antiteza : medicii care fac garzi depasesc numarul legal de ore lucrate lunar

Sinteza:
Se desfiinteaza garzile. Continuitatea este asigurata de ECHIPE, de INSTITUTII si nu de catre indivizi (medici).
Activitatea se va desfasura IN TURE, conform normelor legale. Salariul pentru serviciul in ture va fi suma dintre cel de azi pentru serviciu de zi + cel de azi pentru serviciul in garzi (sau mai mare).
Lipsa de medici va fi combatuta prin centralizare (medicii vor fi “adunati” de la spitalele mici in spitalele mari). Provincia va ramane numai cu “Centre de permanenta” care sa evite transportul cu Ambulanta pentru afectiuni comune, simple.
Cine nu poate il ajutam, cine nu stie il invatam, cine nu vrea il obligam. Nu exista drepturi fara obligatii decat in Statele in curs de demolare.

Dispare notiunea de “servicii de sanatate”. Medicina si comertul trebuie separate altfel medicina devine comert (cum s-a si intamplat de fapt). Spitalele NU vor mai fi bine platite daca au multi pacienti ci daca au PUTINI pacienti. Asigurarea salariilor personalului medical chiar cu sectiile goale va aduce economii la buget – azi toti sunt disperati sa “cheltuiasca” suma contractata cu CAS ca altfel finantarea SCADE.

Medicamentele trebuie sa NU mai ajunga in farmacii; spitalele si dispensarele trebuie sa dea pacientului IN LOC DE RETETA direct medicamentele (azi intreaga medicina de familie nu este altceva decat prescriptor de medicamente in favoarea complexului chimico-militar). Medicamentele agreate de Ministerul Sanatatii vor fi cumparate de acesta  in cantitati care sa satisfaca intreaga tara, la pret corespunzator cantitatii imense.

Separare completa intre sistemul de stat si cel privat, atat la nivelul finantarii cat si la nivelul furnizorilor: personalul medical va opta liber sa lucreze fie la stat, fie la privat, dar nu la amandoua.

Medicina privata nu va fi interzisa dar va fi separata de finantarea de solidaritate. Cine doreste sa mearga la spital privat este liber, dar “cu banii jos” sau cu asigurare SUPLIMENTARA voluntara pentru medicina privata.

Greseala profesionala NU se mai pedepseste cu inchisoare/ plata daune (asa trebuie sa fie la ORICE seviciu, inclusiv la magistrati) ci administrativ, maxim de pedeapsa concedierea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.