Libertatea – nu poti dori ce nu cunosti 9.Colectivism vs Individualism

###cooperation“In trecut, cativa indivizi:  Monarhi, Razboinici,Sefi de trib, Profeti, Inalti Preoti sau Dictatori exercitau putere imensa in timp ce masele erau mai mult sau mai putin neputincioase si la cheremul acestora.

De-a lungul istoriei, problema drepturilor individuale a devenit din ce in ce mai importanta. Aceste drepturi intotdeauna privesc “libertatea negativa” – protectia IMPOTRIVA Statului, IMPOTRIVA guvernarii respective.

A aparut astfel CULTUL individualismului, credinta in care individul este glorificat si nimeni nu are dreptul sa se amestece in actiunile lui. Corolarul a fost reevaluarea efectului societatii, a guvernului, a Statului Puternic intrucat, in masura diferita, toate acestea intra in conflict cu libertatea individuala nelimitata. Toate idealurile hiperindividualismului in mod inevitabil conduc la variante de anarhism sau libertarianism, in care abolirea completa a Guvernarii si a Statului sunt apreciate a fi obligator necesare.

Problema imanenta in a FI LIBER IMPOTRIVA a ceva (libertatea negativa), este ca ea nu gaseste nici un loc pentru a FI LIBER PENTRU ceva.

Alegerea fundamentala este aceasta: ne dorim sa fim liberi IMPOTRIVA actiunilor unui guvern opresiv sau IMPOTRIVA unui sistem colectivist (dar cu ce pret?) SAU vrem sa fim liberi PENTRU o intreprindere mareata, in care sa ne imbunatatim atat noi cat si Lumea?

Indivizii nu pot schimba ceva in izolare. Indiferent cat de intelept, vizionar si inspirat ai fi, intotdeauna ai nevoie de ajutorul celorlalti. In mod ironic, chiar cei mai extremisti anarhisti incearca sa ii convinga de ideile lor si pe altii, pentru ca numai asa ideile lor au vreo sansa sa fie puse in aplicare. Schimbarea poate sa inceapa cu viziunea personala a catorva indivizi charismatici dar ea intotdeauna actioneaza prin intermediul colectivului. Un om nu poate obliga lumea sa se schimbe. El poate insa sa adune, sa sincronizeze si sa directioneze eforturile ca sa obtina schimbarea – prin intermediul celorlalti, al colectivului.

Putem avea o lume formata din 7 miliarde de insulite, fiecare gazduind un individualist extrem, fericit ca nimeni nu ii spune lui ce sa faca. Dar este el fericit? Este liber PENTRU CE? Ce o sa faca? Nu este dispus sa coopereze cu nimeni pentru ca nu vrea sa-si compromita sau sa devieze in nici un fel de la pozitia de propriu suveran absolut.

Ei, bravo lui ca isi este singur conducator -dar un lucru este sigur: o astfel de lume, cu astfel de indivizi, nu va realiza nimic niciodata. Ei vor fi aproape niste animale. In fapt, lumea lor ar pieri in scurt timp deoarece toti vor muri de foame, de sete, de frig, de boli, de depresie, de singuratate si chiar din imposibilitatea de a se reproduce – o activitate colectivista, intrucat presupune ajutorul si cooperarea unei alte persoane.

In mod uluitor, aceasta este “viziunea suprema” a tuturor tulpinilor de anarhism. Este aproape imosibil de inteles cum un om sanatos si rational ar putea vreodata sa sustina anarhia. Anarhia accentueaza libertatile personale si rezistenta in fata guvernelor “malefice” si statelor “dezgustatoare”. Ceea ce anarhistii nu detaliaza niciodata este CE SE VA INTAMPLA DUPA ce infrastructura statului si a guvernului au fost inlaturate. Anarho-capitalistii libertarieni afirma ca totul se va desfasura conform cerintelor Pietei, dar CE INSEAMNA ASTA? Cine va conduce armata, politia, justitia? Cine va avea grija de saraci? Cine va asigura un sistem de invatamant echitabil? Cine va asigura asistenta medicala a saracilor? Cine va construi drumuri in zone care nu aduc profit comercial? Cine va monitoriza poluarea? Cine va promova o viziune mai inalta decat a consumerismului? Ne va conduce Piata catre un viitor de tip Star Trek (in care Piata nu exista)? Va produce Piata sanse egale pentru toti si va asigura ca Elita si cartelurile sunt impiedicate sa trucheze Piata? Piata va imbunatati Omenirea?

Intr-un astfel de sistem, “scapam” de “opresiunea” guvernarii si a Statului si ajungem sub influenta opresiunii mai dure a Pietelor, a Elitei care controleaza pietele, care nu dau socoteala in fata nimanui. Sarim din lac in put, din tigaie direct in foc!

Numai prin cooperare, eforturi colective, ajutor reciproc, munca de echipa si orientarea sinergica a talentului tuturor putem construi o lume buna pentru toti.

Toti cei care se opun actiunilor colective si guvernarii ca notiune sunt periculosi si malefici. Asta este adevarat privitor la TOTI anarhistii si libertarienii. Vedeti parjolul pe care il ifaptuieste SUA prin intermediul fundamentalistilor Islamici. Anarhistii si libertarienii sunt cei capabili sa produca acelasi efect in lumea crestina.

Individualistii extremisti sunt avocatii Id-ului Freudian maximizat. Sunt opozantii Superego-ului Freudian (care este insarcinat cu regulile colectivitatii). Lumea lor va produce haos, violenta extrema si crime in masa intr-o clipita. Legile civilizatie vor fi inlocuite imediat de legile junglei.

Jungla este expresia desavarsita a Pietei si a libertatii personale dar cine decat un nebun isi poate dori sa traiasca astfel? In jungla, dreptatea=puterea. Nu exista moralitate, nu exista empatie, nu exista cooperare (cu exceptia haitelor de animale pradatoare si a coloniilor de furnici si de albine – care sunt expresia unor actiuni colective!). Fiecare animal este pe cont propriu (cu exceptia- iarasi- a pradatorilor). Nimeni nu iti vine in ajutor. Daca esti ranit – te-ai dus! Cel mai mic semn de slabiciune si esti terminat.

Este ametitor ca atata lume ramane atasata de ideile anarhiste, cand rezultatul anarhiei este insusi iadul pe pamant.

Civilizatia inseamna sa lasam jungla in urma noastra. Individualismul inseamna sa ne reintoarcem acolo.

Civilizatia se refera la Apollo si la Superego. Individualismul se refera la Dionysos si la Id.

Cu siguranta, trebuie sa cream zone in care Dionysos si Id-ul sunt in mod sanatos exprimate, dar sa dorim o lume din care Apollo si Superego-ul au fost eliminate si fiecare este “liber” IMPOTRIVA oricaror reguli, legi, restrictii si obiceiuri este nebunie pura.” Mike Hockney

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.